LA TIRELIRE   

 

HOME

HET HUIS

DE OMGEVING

WAT TE ZIEN

WAT TE DOEN

BESCHIKBAAR

PRIJZEN

LINKS

CONTACT

FOTO'S

 

45420 BONNY SUR LOIRE

 

Wat te zien

In de omgeving van de gite zijn vele steden en dorpjes met indrukwekkende kerken, kastelen, musea, galeries en marktjes.  Op de routes erheen kan men bovendien genieten van prachtige vergezichten.  Er is een rijke flora en fauna.                             De grotere steden Orleans, Montargis, Auxerre en Nevers en Bourges liggen op 30-60 minuten rijden.  Parijs is 1,5 uur rijden.  

Orleans - met zijn prachtige kathedraal en diverse musea - heeft een rijke geschiedenis en een gevarieerde winkelstand. Orleans is mede  beroemd geworden door Jeanne d’Arc .  

Auxerre, Bourges en Nevers hebben naast een boeiende winkelstand ook veel cultuur te bieden. Maar het kleinere Sens met zijn mooie daken en Montargis met de (bijna Hollandse) grachtjes zijn ook zeker een bezoek waard.                

Richting Bourges ligt tevens het kunstenaarsdorp La Borne (30 minuten) met een groot keramiekmuseum, veel "potteries"en"le cathedral" van Jaen Linard een heel bijzondere ervaring.

Aubigny sur Nère, (30 minuten) met zijn kasteel waar zomers Schotse feesten plaatsvinden en regelmatig doedelzakken te horen zijn. Het is er ook heerlijk toeven op een van de terrasjes.

St. Amand (25 minuten) Met enkele interessante galeries en waar regelmatig pottenbakkers vanuit heel Frankrijk meewerken aan kunstmarkten in de tuin van het plaatselijke kasteel.

Briare (12 km) heeft behalve een Mozaïkmuseum en een prachtige kerk, ook het beroemde ''Pont Canal"; een aquaduct van meer dan 600m lang dat over de Loire heen gebouwd is. Eiffel (jazeker; die van de Eiffeltoren!) werkte mee aan de staalconstructie van dit grootste stalen aquaduct ter wereld.

Rogny les Sept Ecluses   (25 minuten) heeft een ook een waterbouwkundig monument; een sluizentrap uit 1642 met 7 sluizen achter elkaar. Elk jaar is hier in juli een gigantisch vuurwerkspektakel.

In Saint Fargeau (20 minuten) is een kasteel waar in het hoogseizoen op zaterdagen een middeleeuws spektakel georganiseerd wordt. In dit stadje bevindt zich ook een oude toegangspoort en het geluidsmuseum; Musée de Son, omringd door authentieke houten vakwerkhuizen.  

Saint Brison (20 minuten) Kasteel en demonstraties kattenpultschieten (met meloenen).

Diverse kastelen zijn privebezit en daardoor niet altijd te bezoeken. De kastelen in; Saint Fargeau, Gien, Saint Brison,  La Bussière en het kasteel in Sully sur Loire zijn in ieder geval wel geopend voor publiek.   Voor meer kastelen die te bezoeken zijn ligt in de gite informatie klaar.

Gien (20 minuten) kasteel met jagersmuseum en aardewerkmuseum van "Faiencerie de Gien".

Concresseault (20 minuten) heeft een heus Heksenmuseum.

Dampierre en Burly (30 minuten) heeft een Circusmuseum.

Faverelles (10 minuten) heeft een grote Bamboetuin.

Markten: deze zijn alleen s'morgens.

  •   maandag in Sully sur Loire

  •   woensdag en zondag in Cosne sur Loire

  •   donderdag in Châtillon sur Loire 

  •   vrijdag in Briare  achter de kerk

  •   zaterdag in Bonny sur Loire en Montargis centrum.

  •   Brocantes (antiekmarkten) en vide-greniers (letterlijk; lege-zolders), dus   rommelmarkten. Voornamelijk in de weekends en duren wel de hele dag, van  maart t/m oktober.

 

 kasteel Saint-Amand

 kasteel Saint-Fargeau

Rogny les Sept Ecluses